Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialeNauka fotografowaniaWątek: Gimpowa Szkółka Fotografii - trójpodział kadru
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Gimpowa Szkółka Fotografii - trójpodział kadru  (Przeczytany 51732 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 2 154
Galeria Użytkownika


800mm f/8 iso400 t125


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 26.11.2010, 16:33:21 »

wypraszam sobie ja w zenicie mam jeden guzik! xD
Zapisane

Dorwać mnie można na:
kon
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: CC-NC-BY-SA
Wiadomości: 468
Galeria Użytkownika


Zwei -Stein


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : 26.11.2010, 22:58:34 »

@EN: Ja głosuję za drugą opcją:D
kon brzmi identycznie jak użytkownik Uboot z innego forum fotograficznego:D

@kon: po to masz guziczki do zmieniania ustawień w aparacie, żeby móc fotografować wg własnej wizji w różnych warunkach i miejscach. No, chyba, że pstrykasz kompaktem z jednym guzikiem i trybem 100% auto.

O aparacie: Praktica PLC3 slyszales...?zero auto.


* ciemnastro 144.jpg (849.31 KB, 2976x3968 - wyświetlony 854 razy.)
Zapisane
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 2 154
Galeria Użytkownika


800mm f/8 iso400 t125


Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : 27.11.2010, 11:27:52 »

Praktica cacy, ale zdjęcia nie kumam.
Swoją drogą pomiar światła dobrze rozwiązany - bo mi w teatrze w ciemnościach, jak przychodzi robić na f8, to kaplica jest.
« Ostatnia zmiana: 14.12.2010, 04:07:20 wysłane przez kaef » Zapisane

Dorwać mnie można na:
kon
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: CC-NC-BY-SA
Wiadomości: 468
Galeria Użytkownika


Zwei -Stein


Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : 27.11.2010, 21:07:08 »

To są ciemne strony mojego miasta.
« Ostatnia zmiana: 14.12.2010, 04:05:17 wysłane przez kaef » Zapisane
kon
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.10
Licencja: CC-NC-BY-SA
Wiadomości: 468
Galeria Użytkownika


Zwei -Stein


Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : 03.12.2010, 23:20:27 »

Nie ma źle wykonanych zdjęć:D Jeśli fotograf świadomie łamie zasady, nawet te podstawowe, jak np, prosty horyzont, to zdjęcia mogą być naprawdę ciekawe. Spójrz na ten reportaż: http://tygodnik.onet.pl/1125,58896,1,lato_w_pelni__fot_tomasz_wiech,lato_w_pelni,fotoreportaz.html
Pytanie brzmi: Dlaczego taki reportaż za stypendium Ministerstwa Kultury? Lepszych się nie dało? Oczywiście, że się dało ale... Ale co?

Póki co nie mam możliwości do pstryknięcia kilku fotek poglądowych, żeby pokazać jak (zwykle) nie powinno się kadrować, Umarła moja cyfrówka, a rolka filmu droga:D Spróbuję przeszukać archiwum troszkę jak będę miał czas.

PS: Czy może chodzi Ci o konkretnie moje źle wykonane zdjęcia? Mam takich setki. Zwykle 1 na 25 zdjęć jest poprawne, a 1/100 poprawnych mi się podoba. Póki co chyba 10 fotek na 15000 (w tym około pół tysiąca na negatywie) zebrało jakieś tam pozytywne opinie u zawodowych fotografów:P

To pokaż jedną fotkę z 1500-dla ciekawości.
« Ostatnia zmiana: 14.12.2010, 04:06:04 wysłane przez kaef » Zapisane
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 2 154
Galeria Użytkownika


800mm f/8 iso400 t125


Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : 04.12.2010, 01:23:54 »

Ja wam moge pokazac zdjecie nagiego INSEKTa!
wygram WPP? Chichot
Zapisane

Dorwać mnie można na:
Graf
Użytkownik

Reputacja: 9 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
JID: graf@gimpuj.info
Licencja: Copyright
Wiadomości: 144
Galeria Użytkownika



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : 09.03.2011, 16:23:30 »

W wyniku pewnej dyskusji na forum
http://www.gimpuj.info/index.php?action=gallery;sa=view;id=77231
przygotowałem przykład trójpodziału na zdjęciach i obrazach Salvadore Dali.



Trochę mi się oberwało. Widać że mało kto zwraca uwagę na podział.
Zresztą przyznam się że ja też fotografuję tak jak leci. Przycinam dopiero na kompie i to tylko te które są naprawdę dobre.
A tych naprawdę(?) dobrych to jest 1/200 albo 1/300.
« Ostatnia zmiana: 26.03.2011, 13:25:56 wysłane przez Graf » Zapisane
Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY-SA
Wiadomości: 212
Galeria Użytkownika

Żaba


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : 21.07.2011, 12:55:09 »

A ja Żółtodziób pykam fotki jak leci w trybie auto, czasem (ale bardzo rzadko) patrząc czy coś się znajduje w tzw"mocnych punktach"... Jak tak to fajnie a jak nie to... trudno.
Swoją drogą chciałbym umieć robić dobre zdjęcia i choć troszkę "rozumieć" aparat... Tyle, żeby umieć go ustawić...
Zapisane

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Wiadomości: 2 154
Galeria Użytkownika


800mm f/8 iso400 t125


Zobacz profil
« Odpowiedz #22 : 21.07.2011, 15:28:54 »

A ja Żółtodziób pykam fotki jak leci w trybie auto, czasem (ale bardzo rzadko) patrząc czy coś się znajduje w tzw"mocnych punktach"... Jak tak to fajnie a jak nie to... trudno.
Swoją drogą chciałbym umieć robić dobre zdjęcia i choć troszkę "rozumieć" aparat... Tyle, żeby umieć go ustawić...
Trzy punkty żebyś zrobił krok ku lepszej fotografii:
1. Przeczytaj dokładnie ze zrozumieniem instrukcję aparatu.
2. Jeśli korzystasz z cyfrówki, to powinieneś mieć możliwość wyświetlania siatki podczas robienia zdjęcia, jeśli z lustra - matówka poniekąd pomaga zlokalizować te miejsca (tak wiem, zależy jeszcze jaka matówka)
3. zanim zrobisz zdjęcie obejrzyj je w wizjerze/na podglądzie. postaraj się je ocenić zanim je zrobisz. Jeśli coś Ci w nim nie pasuje, zacznij się przemieszczać nie używając w ogóle zoomu i w ten sposób popraw kompozycję kadru. To powinno Cię nauczyć świadomości kadrowania.

<popraw Keaf byki jak mozesz - sorki ze znow bez pl znakow ale zaraz wychodze Skwaszony >

KaeF: Mówisz i masz, oto podsumowanie:
1 ort,
2 int,
gazylion polskich znaków,
« Ostatnia zmiana: 22.07.2011, 18:47:39 wysłane przez kaef » Zapisane

Dorwać mnie można na:
Danyeru
Korektor

Reputacja: 24 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Wiadomości: 1 673
Galeria Użytkownika


Honorowy Dawca Krwi


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : 21.07.2011, 16:07:55 »

Oj, klisza uczyła pokory, teraz większość pyka, przecież zawsze wyjdzie 1 na 1000 a materiał nie kosztuje...
Zapisane

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.


Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY-SA
Wiadomości: 212
Galeria Użytkownika

Żaba


Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : 21.07.2011, 17:37:58 »

Wiem, linie podziału mam wyświetlone i nawet przeczytałam instrukcję aparatu Chichot jednak rzadko korzystam z trójpodziału, a instrukcja  jakoś nie wywarła wpływu na moje zdjęcia:) Chociaż muszę przyznać że pracuje w trybie auto gdyż po prostu nie wiem jakie ustawienia dobrać w cyfrówce żeby zdjęcie było ok. Niedawno dopiero odkryłam gdzie się jasność ustawia:P

KaeF: To nie jasność, to kompensacja ekspozycji:P


edit: Nawet nie wiedziałam co znalazłam Uśmiech Dzięki
« Ostatnia zmiana: 03.08.2011, 16:17:04 wysłane przez Żaba » Zapisane

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialeNauka fotografowaniaWątek: Gimpowa Szkółka Fotografii - trójpodział kadru
Skocz do: