Przypomniał mi się pewien bardzo prosty sposób robienia kuli w photoshopie. Ten tutorial pokaże jak zrobić to samo w gimpie. Nie mam żadnego linku do tego starego tutoriala, nie mniej jednak podkreślam, że to nie ja wpadłam na ten pomysł. W tym tutorialu w paru krokach zrobimy kulę zagnieżdzoną w tle. Wszystkie skróty klawiszowe podane są w nawiasach

Ten tutorial także znajdziecie
tutaj Jest naprawdę bardzo łatwy, zapraszam do zrobienia samemu.
Zrobiłam screencastową wersję tego tutoriala. Zapraszam do oglądania na
Youtube Konwersja mpeg4 na swf z youtube nie poraża jakością, więc dla tych co chcą zobaczyć coś więcej zapraszam do ściągnięcia oryginalnego pliku:
http://rapidshare.com/files/5901584/gimp.avihttp://depositfiles.com/files/4171011. Zaczynamy pracę od stworzenia nowego obrazu (ctrl + N) o rozmiarze 400x400 px.

2. Zmieniamy kolor tła - wybieramy narzędzie wypełnienie kolorem lub deseniem (shift + B), ustawiamy sobie dowolny kolor (za wyjątkiem czarnego i białego) i klikamy na warstwę tła.

3. Tworzymy nową warstwę o nazwie “kula”, w oknie warstw. Wybieramy narzędzie zaznaczanie obszarów eliptycznych (klawisz E) i z wciśniętym klawiszem SHIFT rysujemy idealne koło.

4. Za pomocą narzędzia wypełnienie kolorem lub deseniem (shift + B) wypełniamy zaznaczenie kolorem 616161 w notacji HTML-owej jak na rysunku poniżej.

Nasz rysunek powinien wyglądać tak:

5. Następnie w oknie warstw duplikujemy warstwę “kula” dwa razy i zmieniamy ich nazwy na “cien bialy” i “cien czarny”. Po czym przesuwamy warstwę “kula” na wierzchołek, czyli trzymamy wciśnięty klawiszy SHIFT i klikamy na guzik podniesienie warstwy w oknie warstw. Nasze okno warstw powinno wyglądać tak:

6. Teraz za pomocą gadientu z tego płaskiego kółka zrobimy kulę. W tym celu zaznaczamy warstwę “kula” na której będziemy pracować i wybieramy narzędzie wypełnianie gradientem koloru. Kolor pierwszoplanowy ustawiamy biały a tło czarne (klawisz D, a później X) jak na rys. A, a gradient: kolor pierwszoplanowy na kolor tła i ustawiamy parametry jak na rys. B poniżej.
rys.A

rys.B

Ciągniemy gradientem jak na rysunku od góry do dołu po przekątnej (pamiętając, żeby mieć zaznaczoną warstwę “kula”)

7. Jeżeli w efekcie powstało nam coś takiego:

to przestępujemy do rozmywania cieni. Zaznaczamy warstwę “cien bialy” i nadajemy jej biały kolor, a warstwie “cien czarny” czarny. Usuwamy zaznaczenie (Ctrl + Shift +A). W oknie warstw zaznaczamy warstwę “cień czarny” i wciskamy Filtry > Rozmycie > Rozmycie Gaussa... i ustawiamy takie parametry

To samo powtarzamy z białą warstwą.
8. Można pobawić się rozmyciem Gaussa i zwiększyć promień rozmycia, co spowoduje, że kula będzie głębiej osadzona,ale nie należy przesadzać. Aby efekt był bardziej wyrazisty przemieszczamy delikatnie warstwy cieni:
Używając narzędzia Przesuwanie warstw i zaznaczeń (klawisz M), zaznaczamy warstwę “cien czarny” w oknie warstw. Klikamy na okno robocze i przesuwamy warstwę kursorami na klawiaturze lekko w lewo, a “cien bialy” do dołu i ewentualnie w prawo.
Gratulacje! Oto koniec tutoriala. W efekcie otrzymaliśmy coś takiego:

Taką kulę można zastosować w każdym elemencie designu strony, jesteśmy ograniczeni jedynie wyobraźnią. Najczęściej widzimy je w nawigacji.
Przykład 1
Przykład 2
Proponuję także pobawić się kolorami. Warstwa > Kolory
Filtry > Kolory > Koloryzacja
Filtry > Kolory > Filtry
ect.[
Miłej zabawy!