Tutorial powstał na podstawie
http://www.deviantart.com/deviation/28909542/?&q=magic+gradient&qh=boost%3Apopular+age_sigma%3A24h+age_scale%3A5 autorstwa AV-2 i w założeniu miał być tłumaczeniem – tyle że efekt jest ciut inny ;-) Być może gdzieś popełniłem błąd, albo jest to kwestia ułożenia gradientów na samym początku tutka. Jeśli ktoś zauważy moją ewentualną pomyłkę, będę wdzięczny. Dodatkowo sporo tekstu pominąłem, ograniczając się do koniecznych do wykonania kroków. Używam GIMPa 2.3.10
1.Otwórz nowy obrazek z białym tłem o dowolnych wymiarach – np. 400/400
2.Użyj narzędzia gradient l, w opcjach narzędzi (nie wastwy!) ustaw krycie na „różnica”. Przeciągaj gradientem w różne strony, obserwując uzyskany efekt - zrób to mniej więcej 15 razy. Powinieneś uzyskać coś takiego:
3.Duplikujemy warstwę i próbujemy na niej różnych efektów i filtrów – ja użyłem Filtry -> Wykrywanie krawędzi-> Neon (promień 5, rozmiar 0,1) i otrzymałem taki rezultat:
4.Teraz na obu warstwach, a co najmniej na oryginale, wykonujemy operację: Filtry->Odwzorowania->Stwórz bezszwowy
5.Następnie na warstwie oryginalnej stosujemy Filtry->Odwzorowanie->Przesuwanie. Jako mapę przesunięć w osi X i Y wybieramy tą zduplikowaną i podajemy wysokie wartości przesunięć. Powinniśmy otrzymać coś takiego:
6.W oryginale nic o tym nie ma, ale myślę, że możemy już usunąć górną, zduplikowaną warstwę.
7.Teraz trzeba zabarwić nasz obrazek. Można użyć barwienia, można balansu kolorów. Ja wybrałem ten drugi sposób, w cieniach i półtonach ustawiłem czerwony na 19, w światłach ustawienie takie jak na obrazku:
8.Wygląda to ciekawie, ale warto jeszcze trochę dopracować. Można to zrobić na wiele sposobów. My zrobimy to tak: duplikujemy warstwę, i na duplikacie wykonujemy Filtry->Rozmywanie->Rozmycie w ruchu z typem rozmycia – Powiększenie oraz długością 5. Krycie warstwy ustawiamy na Miękkie światło.
9.I gotowe ;-) Spłaszczamy obrazek, możemy jeszcze zerknąć na krzywe albo podnieść kontrast. Można też zobaczyć co się stanie po niewielkim wyostrzeniu.