Polskie Forum Użytkowników GIMP-a

Ogólne dyskusje => Inkscape - pomoc => Wątek zaczęty przez: mopsiok on 06.12.2013, 17:42:20



Tytuł: [ROZ] Jak uzyskać pojedynczy kontur liter
Wiadomość wysłana przez: mopsiok on 06.12.2013, 17:42:20
Cześć
Przypuśćmy, że mam tekst, który zamieniłem na ścieżki. Niestety ścieżki te określają kontury liter (kolor czarny na obrazku), a ja potrzebuję samego "rdzenia" litery (kolor czerwony).
Czy jest jakiś sposób aby to wykonać automatycznie? Mam kilkadziesiąt liter do takiej edycji, nie chciałbym tych ścieżek projektować ręcznie...

Pozdrawiam
mopsiok


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: kon on 07.12.2013, 00:25:22
 :latka:
(http://www.gimpuj.info/gallery/93/thumb_37857_06_12_13_11_22_10.png) (http://www.gimpuj.info/index.php?action=gallery;sa=view;id=93876)
Po pierwsze musisz miec usuniete biale tlo......
A tego tekstu w SVG nie masz?


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: be@ on 07.12.2013, 01:00:42
@kon - przecież tu chodzi o Inkscape, nie o GIMP-a. Tą czerwoną ścieżkę, to on se tak dorysował dla przykładu ręcznie a tło nic do tego nie ma.
Inka nie znam aż tak dobrze jak GIMP-a ale wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości. Jeśli zamienisz litery (obiekty) na ścieżki, to otrzymasz:

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/sciezkilitery.png)

Zamieniając kontury na ścieżki:

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/sciezkiliteryk.png)

Innej opcji nie znalazłam. Można co najwyżej tę ścieżkę z obiektu "odchudzić" używając: Ścieżka -> Odsuń do wewnątrz ale to nie będzie to samo.


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: mopsiok on 07.12.2013, 01:04:59
Be@, tak właśnie robiłem (tylko bez zmiany ścieżki na kontury - po prostu ustawiłem przezroczyste wypełnienie). Poradziłem się brata i mówi że nie zna takiego narzędzia które pozwalałoby na coś takiego...
Ech, w drugą stronę byłoby to proste, ale tak... :( Chyba pozostaje mi męczyć się z tym ręcznie.
No nic, dzięki za odpowiedzi.


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: Semerchet on 07.12.2013, 17:27:51
Nie chcę strzelić gafy, nie wiem czy o to chodzi - jak zmienisz kontur na ścieżkę to użyj opcji ścieżka->rozdzielenie. Defekt - wszystko przyjmie jeden kolor. Rozłożona literka "a" w załączniku. Później użyj opcji ścieżka->... .


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: be@ on 07.12.2013, 17:33:00
Chyba niespecjalnie. Wtedy będzie miał coś takiego:

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/sciezkarozdz.png)


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: Semerchet on 07.12.2013, 17:37:54
Tak @bea masz 100% racji. Dlatego musi użyć opcji ścieżka->różnica.

(http://www.gimpuj.info/index.php?action=dlattach;topic=62037.0;attach=46589;image)


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: be@ on 07.12.2013, 17:44:23
Nie wiem czy o to właśnie chodziło. Dostaniemy wtedy cieńszą literkę ale nadal nie będzie to pojedyncza ścieżka a chyba taki był plan o ile dobrze zrozumiałam. Chociaż na zrzucie nie widać węzłów na tej czerwonej ścieżce więc nie mam pewności...


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: mopsiok on 07.12.2013, 17:50:38
Dokładnie. Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi :). Potrzebuję takiego wyniku jak poniżej. Cienka pojedyncza ścieżka (w tym przypadku dwie, zależy od litery), nie grube obrysy.
(http://mopsiok.comuv.com/uploader/aa.png)


Tytuł: Odp: Upraszczanie ścieżek tekstu na podstawie konturów
Wiadomość wysłana przez: be@ on 09.03.2022, 09:48:18
Odkopię temat, ponieważ przeczytałam go dziś robiąc porządki w tym dziale, a rozwiązanie znam już od jakiegoś czasu, tylko nie pamiętałam, że ktoś kiedyś tutaj o to pytał :P Problem rozwiązuje interpolacja. Trzeba tylko rozdzielić zewnętrzne i wewnętrzne kontury liter, tak aby stanowiły osobne ścieżki i wtedy zastosować interpolację z odpowiednimi ustawieniami. Jakby ktoś był zainteresowany, to mogę opisać dokładniej