Ukazał się GIMP w wersji 2.10.8

(1/8) > >>

Ziomioslaw:
Wydano kolejną wersję GIMP-a: 2.10.8

Oryginalny nius: GIMP 2.10.8 Released, tu też znajdziecie zmiany, choć po angielsku. Kilka ważniejszych:

- mnóstwo poprawek do błędów
 - optymalizacje
 - podwaliny pod przyszłe optymalizacje
 - w okienku Zapisu pliku xcf będzie można wybrać format zgodny z poprzednimi wersjami
 - w narzędziu z gradientami będzie można nie robić gradientów :)
 - od tej pory wszystkie "narzędzia transformujące", nie będą już wymagały zatwierdzenia przy zapisie, eksporcie obrazka
 - zaimplementowano wsparcie dla CIE xyY
 - poprawki GIMP-a dla użytkowników MacOS

Newsa zgłosił nam: Aaseel

dreamynatalie:
Zainstalowałam z nadzieją, że ooo... wersja 2.10.8 to może będzie okej... Niestety nie jest. :(
Co robię źle, że te błędy wyskakują? W tym przypadku o tyle dobrze, że nie mam równolegle 2.10 i 2.8, bo kiedyś tak się działo...

https://youtu.be/Q8txIBCD_Cc

be@:
Zaczekam na portable.
Jeśli ktoś zainstalował na Windows, to mógłby tu napisać, czy wreszcie naprawili problem z rozmyciem i gradientem na przezroczystym tle. Będę wdzięczna za info ;)

Aaseel:
Cytat: dreamynatalie on 10.11.2018, 23:37:26

Zainstalowałam z nadzieją, że ooo... wersja 2.10.8 to może będzie okej... Niestety nie jest. :(
Co robię źle, że te błędy wyskakują? W tym przypadku o tyle dobrze, że nie mam równolegle 2.10 i 2.8, bo kiedyś tak się działo...

W przypadku gradientu musiałeś wcześniej wybrać "Kolor pierwszoplanowy na kolor tła (barwa HSV prawoskrętnie)" lub "Kolor pierwszoplanowy na kolor tła (HSV lewoskrętnie)" (stawiam na pierwsze), jeśli nie, to faktycznie jest jakiś błąd. Osobiście nie mogłem go powtórzyć.

Rozwijane menu "Tryb" z karty "Warstwy" nawet na innych systemach zachowuje się podobnie. Nie rozumiem czemu do tej pory tego nie poprawiono.

piotrdrag:
Cytat: Aaseel on 11.11.2018, 14:43:20

Rozwijane menu "Tryb" z karty "Warstwy" nawet na innych systemach zachowuje się podobnie. Nie rozumiem czemu do tej pory tego nie poprawiono.

To problem biblioteki GTK+ 2, która nie jest już rozwijana. Powinno być lepiej w GIMP-ie 3.0, który będzie używał GTK+ 3.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona