Ukazała się wersja rozwojowa 2.9.5
MareroQ:
Chętni do wypróbowania GIMP-2.9.5 64bit nie muszą już nic "kombinować".
Na stronie:
http://www.partha.com/
w nowych szatach graficznych, ukazały się wczoraj nowe kompilacje Partha.
Zbyma72age:
No czy nie pisałem że trzeba zaczekać na Partha.
To sa kompilacje sprawdzone i uzupełnione o ciekawe uzupełnienia.
Pozdrawiam
MareroQ:
... a leniwym trzeba powiedzieć, że problem z otwieraniem obrazów *.jpeg został rozwiązany...
Ziomioslaw:
Cytat: Zbyma72age on 25.07.2016, 11:41:17
No czy nie pisałem że trzeba zaczekać na Partha.
To sa kompilacje sprawdzone i uzupełnione o ciekawe uzupełnienia.
Pozdrawiam
Kiedyś strona zaliczyła wtopę z rozprzestrzenianiem wirusów... chyba ta.
Ale co było, a nie jest...
Zbyma72age:
Czasami warto być leniwym, szczególnie przy "nowościach", zaczekać na uwagi testerów i zabiegi deweloperów usuwające błędy.
A teraz trochę dziegciu:
Od poprzedniej wersji Partha do otwierania RAW, zastosował PhotoFlow, który może się mylę, jest jeszcze niedopracowany (wersja rozwojowa) i za skomplikowany dla rozpoczynających przygodę z GIMP-em. Nie otwiera szeregu plików raw m.in. np. NEF.
Partha zastosował indywidualne wywoływanie Shellout poszczególnych aplikacji np. Google\Nik Collection (które trzeba jak poprzednio mieć zainstalowane w:
"C:\\Program Files\\Google\\Nik Collection\\...
W filtrach spotkamy się też z możliwością indywidualnego wywołania Shellout aplikacji Topaz. Które po pierwsze trzeba sobie zainstalować także w:
"C:\\Program Files\\Topaz Labs\\..., ale tu uwaga każdy z filtrów wymaga wybulenia przeciętnie ok. 100$.
W Filtry => Odwzorowania, znajdziemy => Resynthesize… to jest już wersja zabytkowa!
Swego czasu opisałem i stosuję nowsze wersje:
plugin-heal-selection.py
resynthesizer
resynthesizer-gui
(Pojawi się w Filtry => Uwydatnianie => Heal selection…
(http://zbyma.gimpuj.info/Resynthesizer-%20reaktywacja_inteligentne_usuwanie_obiektow_tworzenie_tekstur.pdf )
Osoby stosujące GIMP-a do obróbki fotografii mogą w dalszym ciągu zainstalować wspaniałe pluginy (co robię zawsze):
elsamuko-eaw-sharpen
wavelet-denoise
wavelet-sharpen
Można również zainstalować np. gimp-lqr-plugin
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona