Pojawił się GIMP 2.8!

<< < (15/31) > >>

DominikW:
Cytat: oldi on 09.05.2012, 02:11:03

Cytat: Don on 08.05.2012, 15:15:52

Świetny jest, bardzo zoptymalizowany. Miałem lekkie problemy na Windows 7, ale jest już wszystko dobrze ;) Tylko rzeźbić :)

A jak z odswiezaniem? Nie widzisz żadnych krzaków podczas przesuwania okna z projektem?

Czegoś takiego?
http://www.gimpuj.info/replacement.png

Wszystko jest okej. Na początku w ogóle się zaciął ekran jak włączałem gimpa na win7, zastosowałem najpierw tryb zgodności do windows xp pro sp3, a potem wyłączyłem i w trybie administratora uruchamiam i jest okej wszystko(prawdopodobnie bez tego by też, chyba by było wszystko okej).

Namae:

Wszystko jest okej. Na początku w ogóle się zaciął ekran jak włączałem gimpa na win7, zastosowałem najpierw tryb zgodności do windows xp pro sp3, a potem wyłączyłem i w trybie administratora uruchamiam i jest okej wszystko(prawdopodobnie bez tego by też, chyba by było wszystko okej

Wręcz na pewno by było wszystko ok. Mi się każda wersja ścina przy pierwszym uruchomieniu( Win Vista), jednak później Gimp ładuje się już bez żadnych przeszkód.

A tak swoją drogą jestem zaskoczona, że tylu osobom podczas przewijania obraz się krzaczy. Nie miałam takich problemów ani na wersjach testowych 2.7.x, teraz tez nie mam :/

gilban:
Więc mi się obraz nie krzaczy - jest idealny.

Moja konfiguracja to:

Procesor Phenom II X4 955
Grafika: Ati 6770
Windows 7 64bit
Pamięć 8 GB ram.

Podczas instalacji, installer wykrył, że mam zainstalowaną starszą wersję gimpa 2.6.12, 32 bit. Odinstalował ją sam i zainstalował nową w wersji 64 bitowej. Czyli jednym słowem w pliku instalacyjnym (waży on 76 MB) znajdują się dwie wersje: 32 i 64 bit. I w zależności od wersji systemu, taka też wersja jest instalowana.

Więc teraz się zapytam: Czy pod Windowsa istnieje GIMP GAP w wersji 64 bit, czy raczej o Gapie mogę tu sobie zapomnieć?

Mam wrażenie że GAP przestał być rozwijany, a szkoda.

Co do używania Gimpa w wersji 2.8, jestem bardzo zadowolony, choć są pewne zmiany, do których na nowo będę się musiał przyzwyczaić. Oczywiście są to zmiany na dobre, czyli jest większa swoboda konfigurowania pędzli, osobno zapisujemy pracę w formacie xcf, a osobno jest opcja eksportu do jpg i innych formatów graficznych. To9 mi się podoba, no i ta zmiana z 3 i więcej okien do jednego. Super sprawa.

Jeszcze by się kiedyś przydała możliwość zmiany RGB na CMYK, ale i tak jest dobrze jak na darmowy program.

Gacko:
Z tymi krzaczkami na obrazie to być może jest to wina złego wspierania karty graficznej (skoro w 2.6 wszystko było ok). Spróbujcie uruchomić GIMPa z parametrem:

GEGL_USE_OPENCL=no

Jeżeli to nic nie da, update sterów do karty. A jeżeli to też zawali sprawę - nie wiem co dalej. Pamiętajcie, że update sterów robicie na własną odpowiedzialność :P

oldi:
Cytat: Dobrotek on 09.05.2012, 13:10:50

Z tymi krzaczkami na obrazie to być może jest to wina złego wspierania karty graficznej (skoro w 2.6 wszystko było ok). Spróbujcie uruchomić GIMPa z parametrem:

GEGL_USE_OPENCL=no

Jeżeli to nic nie da, update sterów do karty. A jeżeli to też zawali sprawę - nie wiem co dalej. Pamiętajcie, że update sterów robicie na własną odpowiedzialność :P

Możesz powidziec gdzie dokladnie wpisac ten parametr? Jak to zroibć?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona