Trzy ciekawe projekty w GSoC 2010
Sebastian:
Cytat: Don on 06.05.2010, 20:57:41
:-XCytat: Sound on 04.05.2010, 14:08:37
bosszze kiedy to będzie...
Trochę więcej optymizmu :) Będzie to będzie Gimp idzie do przodu dużymi krokami bardzo mnie się to podoba :)
Nie chcę siać paniki, ale projekty z zeszłego GSoC nie weszły jeszcze do GIMP (z tego co pamiętam to miała to być ulepszone formaty tekstu). Choć nie jestem tutaj dokładnie zorientowany i nie zdziwię się jeśli ktoś to zdementuje.
Natomiast następne wydanie GIMP przewiduje się na przełom roku 2010/2011 (ze wskazaniem na 2010, zapewne ze względów "psychologicznych"):
http://www.chromecode.com/
W dodatku ciągle najwięcej uwagi poświęca się układowi okien zamiast ulepszaniu narzędzi. IMHO zbędnej opcji i całkowicie zbędnej jeśli pracuje się na Linuksie (polecam swoją drogą).
Tak więc różowo nie jest, pozostaje mieć nadzieję że 2.8 pozytywnie zaskoczy nie tylko nowych użytkowników.
Miner:
@up
Jeśli pracuje się w linuxie, ale w Windzie (xp), poza faktem że zasłanianie płótna przez niektóre okna jest dość wnerwiające, brak jednej macierzystej powłoki powoduje dziwaczne błędy, zwłaszcza jeśli chodzi o minimalizowanie.
Sebastian:
To się instaluje jakąś prostą dystrybucje Linuksa na dysku i jazda :)
Może trochę cwaniakuje od czasu kiedy sam zacząłem używać Ubuntu do pracy z GIMP, ale nie przeszkadzało mi to też kiedy pracowałem na WinXP.
Kiedyś ukazywały się mądre odpowiedzi na zarzuty o brak jednego okienka znanego z PS - "GIMP nie będzie klonem produktu Adobe". Dzisiaj słyszymy - "Będzie w 2.8".
Blender nie musiał się upodabniać do konkurencji żeby zostać jednym z liderów branży, zachował odmienny interfejs i sporo zyskał.
Wiele okienek jest super i basta. To tyle trolowania.
ba®thez:
Ten cały jedno-okienkowy interfejs w nowym GIMP-ie to "jedynie" dodanie dwóch pasków do dokowania okienek po obu strona głównego okna z obrazem, a nawet w tym trybie można mieć "oddokowane" różne okienka. Też nie cieszy mnie to, że zajmują się trochę zbędnymi, kosmetycznymi poprawkami (choć pracują również nad GEGL-em, integracją projektów z GSoC: dynamika pędzli, nowe narzędzie tekstowe i wektorowe warstwy). Sam chciałbym dołączyć do developerów GIMP-a, ale na razie moja wiedza i umiejętności nie pozwalają mi na ogarniecie kodu całego projektu.
mmiicc:
Wracając do tematu - być może tak będzie wyglądać kontrolowanie deformacji, jeśli zrealizowany zostanie drugi projekt: http://www.cs.technion.ac.il/~weber/Publications/Complex-Coordinates/Complex_bary_coords.mov
Nawigacja
[#] Następna strona