GIMP 2.6 coraz bliżej!
ba®thez:
Kolejne stabilne wydanie GIMPa jest coraz bliżej. Wersja 2.6 jest już na ostatnim etapie produkcji i programiści przygotowują się na pre-wydanie wkrótce!
Jak przeczytaliśmy na oficjalnej liście mailingowej programiści zbliżają się do GIMPa 2.6. Sven napisał, ze nie jest jeszcze pewne, czy finałowa wersja będzie zawierała nowe narzędzie tekstowe, ale wszyscy mamy nadzieję, że tak. W przeciwnym razie - jeśli narzędzie tekstowe nie zostanie wystarczająco ulepszone - dostaniemy narządzie tekstowe z GIMPa 2.4.
Jakkolwiek GEGL będzie działał, ale będzie ukryty przed użytkownikami tak bardzo jak to możliwe. Również, usprawnienia Interfejsu Użytkownika (GUI) są prawie w pełni gotowe, tylko drobne zmiany zostaną wprowadzone w kolejnych dniach i tygodniach. Wszyscy doceniamy pierwsze wydanie GIMPa 2.6 w lipcu!
Proszę zgłaszać wszystkie błędy (językowe, merytoryczne i w tłumaczeniu) wysyłając prywatną wiadomość
oryginalny news na gimpusers.com
Damian UKF:
A co z CMYKiem?
ubivbehwbcvjh:
Mmmm, Gimptalk jaki ładniusi teraz jest.
ozziuss:
mogliby wydać tego gimpa trochę później niż zamierzają ale za to z poprawionymi narzędziami tekstowymi. bo mnie szlag trafia przy robieniu stron kiedy muszę ręcznie justować tekst -.-"
ba®thez:
Z CMYKiem sprawa jest wyjaśnioną dawno. Na CMYK patent ma Adobe więc sensu stricte nie może go być w GIMPie choć nowa biblioteka GEGL (zamiast GTK) pozwala na użycie większej przestrzeni koloru, jakiej wymaga CMYK.
Zgadzam się z ozziussem, mogę dłużej poczekać, byleby ulepszyli w końcu to narzędzie tekstowe.
A tak na boku, jak oceniacie jakość tłumaczenia, bo dobra krytyka jest matką rozwoju, a ja chcę się rozwijać :)
Nawigacja
[#] Następna strona