Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGIMPPomocna dłoń (Moderatorzy: Moses, Quot, Adarn)Wątek: zapisywanie pliku
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: zapisywanie pliku  (Przeczytany 1620 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chaos
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 07.10.2006, 09:14:49 »

gdzie mozna ustawic zapisywanie pliku tylko w jednym danym formacie na stale ? tak zeby nie trzeba bylo za kazdym zapisywanym zdjeciem wybierac ze ma to byc np jpg ?

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 35 Online Online

GIMP: 2.4
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 07.10.2006, 10:27:20 »

na stałe? moim zdaniem, to było troche nie praktyczne...

możesz odrazu wpisywać rozszerzenie, np.: moj_ekstra_obraz.jpg (tak na końcu piszesz kropke i potem odpowiednie rozszerzenie)

ps.: jpeg to stratna kompresja warto zapisywać w png.
ps2.: warto zachowywać swoja prace w formacie pliku .xcf - może się zdarzyć, że postanowisz coś skorygować, uzupełnić, no i potem zapisywać jeszcze osobno jako np.: png.

chaos
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 07.10.2006, 11:27:32 »

moze png jest lepsze nie testowalem jednak najpopularniejszy jest jpg do zastosowania zamieszczania zdjec w sieci ... i tego uzywam

teraz co do sensu ustawienia formatu zapisu

wyobraz sobie ze obrabiasz 50 zdjec do jakiejs galerii, moj nikon standardowo zapisuje pliki np: 0001.JPG, gimp standardowo zapisuje wg rozszezenia czyli pozostawia .JPG, dla gimpa nie ma to znaczenia ale niestety html nie "widzi" .JPG tylko .jpg

wic dla kazdego z tych 50 zdjec musze alborecznie wpisywac .jpg lub wybierac z listy wyboru co jest strasznie meczace przy duzej ilosci plikow.

wiem ze moge seryjnie zmieniac rozszezenia w jakims innym programie przed otworzeniem w gimpie ale to tez jest dodatkowa praca

dla porownania PS sam zmiania rozszezenie z duzych liter na male z informacja ze tak ma byc aby pliki byly wyswietlane na stronach www

zatem powracajac do pytania, czy jest mozliwosc ustawienie na stale tak zeby gimp zapisywal zawsze w jpg lub zeby zapisywal ostatnie ustawienia zapisu ? (hm...)

Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #3 : 07.10.2006, 13:22:21 »

GIMP jako program wyrosły z Linuksa z szacunkiem podchodzi do wielkości liter - zachowuje ja tekie, jakie mają być.
HTML wcale nie rozróżnia liter - robi to dopiero system na jakim strona zostanie zrealizowana - większość serwerów jest oparta na systemach Uniksowych. Moge Cię pocieszyć, że niektóre klienty FTP mają opcję, że zmieniają nazwy na małe litery.

chaos
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 07.10.2006, 16:01:47 »

z szacunkiem powinien tez podchodzic do uzytkownika, ktory musi recznie zmieniac rozszezenie za kazdym razem ale robimy offtopa ...

proste pytanie: da sie czy nie da sie ?
jesli sie da to jak, jak nie da sie to trzeba dac znac moze to uwglednia w nastepnych poprawkach

gewloh
Użytkownik

Reputacja: 11 Offline Offline

JID: gewloh@gimpuj.info
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Hello. I wanna play a game.

« Odpowiedz #5 : 07.10.2006, 18:59:36 »

Doidatki => przeglądarka procedur => file_jpeg_save
Ja znalazłem takie coś, ale nie wiem czy w tych całych procedurach da radę pogrzebać, czy nie i nawet eni próbuję, bo się na tym nie znam. Ale sądzę, że właśnie w tej procedurze jest zawarte, czy zapisuje się małymi czy dużymi literami. Ktoś się zna, to mógłby pogrzebać (o ile to jest dozwolone), a jeśli nie, to chaos dobrze mówi, aby zasugerować autorom taką poprawkę.

EDIT:
Znalazłem chyba ten plik. Znajduje się w folderze GIMP/wersja/plug-ins/jpeg

Początek przygody z GIMPem? Przeczytaj koniecznie!      Nie pomagam poza forum i kanałem IRC.   "Omg, this is POLISH! LOL."
Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #6 : 07.10.2006, 21:26:05 »

Ktoś się zna, to mógłby pogrzebać (o ile to jest dozwolone), a jeśli nie, to chaos dobrze mówi, aby zasugerować autorom taką poprawkę.

idea OpenSource to wolna możliwość zmiany kodu i jego rozprowadzania dalej - dlatego chociażby jest on dostępny (kod) - stąd można zmieniać - ba - o ile nie usuniesz informacji o poprzednich autorach wolno Ci upublicznić taki kod.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGIMPPomocna dłoń (Moderatorzy: Moses, Quot, Adarn)Wątek: zapisywanie pliku
Skocz do: