Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGIMPPomocna dłoń (Moderatorzy: Moses, Quot, Adarn)Wątek: Problem z drukowaniem
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Problem z drukowaniem  (Przeczytany 766 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sanclerz
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

« : 09.05.2007, 18:13:23 »

Witam!
Zaprojektowałem okładke gazetki, rozmiar A4 (1754x1240[px] 150dpi) Niestety gdy to wydrukuje to z prawej strony powstaje ok. 12mm margines oraz 4mm z dołu strony (obcina grafike, więc rozdzielczośc jest ok.)
Jesli ktoś wiedziałby o co może chodzic to bardzo prosiłbym o pomoc(w GIMP-ie marginesy wszedzie na zero)(drukarka - HP deskjet 3900 series)
Pozdrawiam.
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 35 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 09.05.2007, 18:14:57 »

Zwykle sama drukarka narzuca pewne marginesy minimalne.

Sanclerz
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 09.05.2007, 18:20:10 »

No te kurcze nie sa takie "minimalne". Próbowałem w szkole wydrukowac ale jest to samo. Jest możliwe żeby grafika miała już ustalone marginesy (podkreślam, że takowe w GIMP-ie wyłączyłem)??
noss
Użytkownik

Reputacja: 41 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 09.05.2007, 20:18:13 »

No chyba że masz te białe marginesy już na grafice, ale to byś widział.

Ja jak u siebie kiedyś drukowałem to też mi obcinało trochę lub zmniejszało całość, mimo iż miałem rozmiar dokładnie A4.
Okazało się, że drukarka po ustawieniu nawet zerowych marginesów i tak narzucała jakieś tam swoje. U mnie pomogło dopiero zmiana w profilu drukowania papieru na markowy i wtedy poszło bez marginesów.
Nie wszystkie drukarki potrafią drukować bez jakichkolwiek marginesów.
Na HP się nie znam bo mam Epsona.

Ajgor
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 23.11.2009, 12:39:33 »

Witajcie, jestem tu pierwszy raz. Starałem się poczytać, lecz nie znalazłem odpowiedzi. Mam nadzieję że nie broję zbytnio, dopisując się w tym wątku. Problem dotyczy drukowania.

Zrobiłem w Gimpie kartę do gry planszowej, ustawiłem rozmiar wydruku na 89x57 mm, po wydruku bezpośrednio z Gimpa na normalnym papierze A4, rozmiar karty jest prawidłowy/idealny. Kiedy to samo, przy tych samych ustawieniach, na tej samej drukarce HP D7160 puszczę na podajnik foto 10x15, karta wygląda kapitalnie, ale jej rozmiar się zmienia. Jest zawsze kilka mm.większa. Wcześniej drukowałem karty z tego podajnika na tej drukarce i rozmiar był prawidłowy. Ostatnio chciałem wydrukować kartę którą wcześniej drukowałem nic nie zmieniając w projekcie i zawsze rozmiar jest troszkę większy po wydruku. Od ostatniego prawidłowego drukowania zmieniłem tylko Gimpa na v.2.6.6 Win. i może papier. Macie jakieś pomysły?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGIMPPomocna dłoń (Moderatorzy: Moses, Quot, Adarn)Wątek: Problem z drukowaniem
Skocz do: